09 januari, 2024

Dat de sauna goed is om helemaal tot rust te komen, is geen verrassing. Maar wist je dat het bezoeken van de sauna meer voordelen biedt? Je doet hiermee niet alleen je geest een groot plezier, maar ook je lichaam. Na het lezen van deze blog weet jij precies waarom het gebruik van de sauna zo gezond en goed voor je is. 

Wat doet een sauna met je lichaam

Je immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Je
lichaam reageert heftig op de warmte van de sauna en de kou wanneer je afkoelt en maakt daardoor antistoffen aan.

Wat zijn de voordelen

Volledige ontspanning

De warmte in sauna’s zorgt ervoor dat je minder stress ervaart. Je voelt je relaxed, omdat je spieren zich ontspannen vanwege de hitte. Ook maken je hersenen het gelukshormoon endorfine aan, waardoor jij je gelukkig voelt. Daarnaast word je in de sauna natuurlijk niet gestoord door mobiele telefoons, laptops of andere afleiding. Je gedachten kunnen even helemaal op pauze, heerlijk!

Boost voor je immuunsysteem

Een bezoekje aan de sauna verbetert je immuunsysteem, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Dat heeft te maken met de temperatuurschommelingen tussen de warme sauna en de frisse buitenlucht. Je lichaam reageert op dit extreme temperatuurverschil en de hitte van de sauna met de aanmaak van antistoffen. Deze afweerstoffen versterken je weerstand, zodat je lijf beter kan vechten tegen bacteriën en virussen. En je verhoogde lichaamstemperatuur zorgt er dus ook voor dat je zweet en daarmee afvalstoffen afvoert. 

Bloedsomloop stimuleren

De sauna in duiken is ook goed voor je hart- en bloedvaten. Je hartslag verhoogt tijdens een sessie van 10 tot 20 minuten met 50 tot 70%. Dankzij de hitte verwijden je bloedvaten, dit stimuleert het zuurstofgehalte in je bloedcellen en leidt tot een betere doorbloeding. Daarmee heeft een saunabezoekje een vergelijkbaar effect op je bloedsomloop als een lichte work-out! 

Een gezonde huid 

De sauna is goed voor je huid. Zo zorgt de betere bloedsomloop ervoor dat ongewenste stoffen zich verplaatsen vanuit de cellen naar de oppervlakte van je lichaam. De sauna helpt zo om je huid van binnenuit te reinigen. Dode huidcellen, make-up, bacteriën en andere stofjes kunnen de talgklieren op je huid blokkeren. Hierdoor kunnen vervolgens ontstekingen in de haarzakjes ontstaan: je hebt dan last van acne of mee-eters. Je huidporiën openen zich vanwege de hitte in de sauna en voeren daarbij dode huidcellen en andere ongewenste stofjes af. Zo krijg je een zachtere huid.  Bovendien stimuleert een saunabezoek de productie van collageen. Dit eiwit is belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Bij een afname van collageen kunnen rimpels en andere ouderdomsverschijnselen sneller ontstaan. Zorg altijd dat je voldoende drinkt
wanneer je de sauna bezoekt. Zo blijft je huid goed gehydrateerd en verlaat je de sauna met een stralende huid. 

Vrijere luchtwegen

Heb je vaak last van astma, bronchitis of andere aandoeningen aan de luchtwegen? Dan kan een saunasessie verlichting geven. De slijmvliezen in je luchtwegen worden dankzij de hitte veel sterker doorbloed dan normaal. De lucht komt met een aangename temperatuur in je longen. Hierdoor ontspannen je oververhitte ademhalingsspieren en verwijden je luchtpijpvertakkingen: vastzittend slijm komt los en je kunt eenvoudiger en dieper ademhalen. 

Verlichting bij pijnlijke spieren en gewrichten

Heb je pijn in spieren en gewrichten? Deze pijnklachten kunnen afnemen in de sauna vanwege twee redenen. Allereerst zorgt de betere doorbloeding voor de afvoer van de afvalstof melkzuur, dit dringt pijn terug. Daarnaast zorgt de stof endorfine niet alleen voor een gelukkig gevoel, maar heeft deze ook een pijnstillende werking. Spieren en gewrichten ontspannen in de warme sauna, waardoor deze minder stijf aanvoelen. Vooral een infraroodsauna is zeer effectief tegen spierpijn. Zelfs wondjes kunnen sneller genezen in de sauna en daardoor minder lang pijn doen.

Waar geniet jij van de voordelen van de sauna? 

Ben je overtuigd van de gezondheidsvoordelen van de sauna en wil je thuis je eigen spa creëren? Er is niets heerlijker dan genieten van een miniwellness in je eigen achtertuin. Bezoek de showroom van Fonteyn en laat je inspireren op het gebied van sauna’s. Onze deskundige adviseurs beantwoorden al je vragen en vertellen graag over ons uitgebreide assortiment sauna’s. Zo geniet jij binnenkort misschien van alle voordelen van de sauna en voel jij je gezonder dan ooit!

Wat zijn de nadelen

Een regelmatige saunasessie is gezond, maar als je te vaak naar de sauna gaan of te lang in de sauna blijft zitten, dan krijg je last van hoofdpijnen en zal je juist meer stress en pijnklachten gaan ervaren.

Hoe vaak moet je in de sauna

Er zijn geen specifieke aanbevelingen voor hoe vaak je per week naar de sauna mag gaan, aangezien dit afhankelijk is van de individuele gezondheid en voorkeur. Sommige mensen kunnen een saunabezoek elke dag aan, terwijl anderen slechts een paar keer per week kunnen verdragen. Ikzelf probeer wekelijks 3 x 15min saunabeurt te nemen Hoe lang is sauna gezond voor je
Hoewel sommige ervaren saunagebruikers, vooral in Finland, van de sauna een langer sociaal evenement maken, moet u zelf rekening houden met uw eigen lichaam. Hoe langer u in de sauna blijft, hoe groter het risico op uitdroging, dus als algemene regel geldt dat u niet langer dan 15 minuten in de sauna mag zitten.Ook in Blog

Eiwitten
Eiwitten

09 februari, 2021

Hoe zit dat nu met proteïnen, en wat is een goede hoeveelheid eiwitten per dag?
Lees meer
De 10 beste oefeningen voor mountainbikers, wielerliefhebbers of recreatieve fietsers.
De 10 beste oefeningen voor mountainbikers, wielerliefhebbers of recreatieve fietsers.

09 februari, 2021

De 10 beste oefeningen die jullie kunnen helpen een ‘vitesse’ hoger te schakelen.
Deze oefeningen zijn de basis voor core-stability, maximale kracht en explosiviteit! 
Lees meer
Creatine
Creatine

09 februari, 2021

Alle antwoorden op uw vragen omtrent creatine.
Lees meer